Klodziki 14.07.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Witam serdecznie. Jak w temacie, poszukuje osób budujących dom wg projektu Z91 ze studia Z500. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evil16 27.07.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Witam. Zainteresowany jestem budową małego, taniego domu. Po przeczytaniu kilkunastu for (czy to aby tak się odmienia ) Postawiłem na parterówkę. W chwili obecnej najbardziej przypadł mi do gustu projekt studia z500, Z91 http://www.z500.pl/projekt/z91.html Jaki może być przepuszczalny koszt budowy takiego domku, tak tak wiem pytanie debilne ale... chodzi mi o przypuszczalny koszt wykonania. Technologia murowana: Ytong albo Porotherm. Czy za 250000 da się wybudować pod klucz? Co myślicie o projekcie, co jest funkcjonalne a co nie. Każda opinia jest mile widziana, Twoja również. Wyraź swoje zdanie. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 28.07.2009 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Witam. Ja zakupiłam projekt Z91 w podwariancie 2, czyli z podwójnym garażem. Aktualnie projekt jest w adaptacji u architekta, który projektem jest niemalże zachwycony. Prosty, tani a jednocześnie fajny układ wnętrza, ja zrobiłam kilka zmian. Architekt twierdzi, że dom za ok. 1800-2000 zł za metr kw. jest do zamieszkania już, czyli z wykończeniem, wiadomo bez fajerwerków jakiś tam. Architektowi najbardziej podoba się to pom gosp między kuchnią a salonem, praktyczne, bo jeden komin a stanowi też, jak toi nazwał fajny filar domu, można w całości obłożyć go np. cegłą. Ściany są działowe tylko, więc po do popisu jest duże. jeśli chodzi o układ pomieszczeń. Elewacyjnie będzie oczywiście dom korygowany, tzn. będzie nowoczesny i zmieniam wejście, nie będzie tego daszku, tylko nowoczesny ganek. Będą dwa tarasy, od strony kuchni, czyli z boku domu i z tyłu. będzie garderoba na końcu korytarza oraz dwie łazienki, małżeńska z sypialni i osobna. Jak coś to pytaj. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evil16 28.07.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 W taki układzie chętnie zobaczę twój rzut po zmianach Pomieszczenie gospodarcze jest w miarę ok. Zastanawia mnie najbardziej ta ubikacja... bo drzwi sa umieszczone tak, że otwierając je widzimy wnętrze z salonu to chyba mało komfortowe rozwiązanie. Jak ty to widzisz? btw ja spod Opola... więc czekam na Twoją budowę i zdjęcia z niej a jeżeli tylko pozwolisz to chętnie bym taki domek z bliska obejrzał. Ja mam jeszcze około roku do rozpoczęcia budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 29.07.2009 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Ja zacznę budowę na jesień tego roku albo na wiosnę, luty, marzec 2010 r. Zobaczymy jak się uporamy z dokumentami i kredytem.Narazie projekt jest w adaptacji u architektki. Ja zmieniłam rzuty łazienki i wc tak, że nie ma wejścia od strony salonu i kuchni i nie mam wc tylko dwie łazienki. Nie ma problemy rzuty ze zmianami, zresztą mam kilka wersji zmian, podaj maila to Ci prześlę. Choć z tym wc to też nie takie głupie rozwiązanie, bo wtedy część sypialnianą możesz całkiem zamknąć i dla gości masz wc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evil16 29.07.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Sensowności posiadania ubikacji i łazienki nie trzeba uzasadniać Sprawa oczywista. Mnie tylko zastanawiają drzwi otwierane tak, że z salonu widać środek, może by dać je odwrotnie? Ja za wiele zmian nie przewiduję domek prawie idealny, z tym gankiem można pomyśleć jak będziesz posiadać rzuty to chętnie zobaczę Czeka na opinię reszty forumowiczów, każde zdanie się liczy i wnosi coś nowego do dyskusji. Pozdrawiam @UP [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 30.07.2009 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Nie chodziło mi o posiadanie wc i łazienki, lecz o umiejscowienie drzwi do wc w tym miejscu. Jak sa z tej strony co w projekcie to można zamknąć cześć sypialnianą drzwiami, niektórzy tak robią. Moja architektka jest zwolenniczką takich rozwiązań. Rzuty wyślę wieczorem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evil16 01.08.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Zgadzam się, aczkolwiek ja drzwi w tym miejscu robić nie będę. A co z tą ubikacją w końcu? Jak to będzie wyglądać u Ciebie? Bo w oryginalnym projekcie drzwi otwierane są w ten sposób ze z środka salonu widać całą ubikację, nie sądzisz? ps poproszę te rzuty Bo po ciężkim dniu w pracy chyba zapomniało Ci się je wysłać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 03.08.2009 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Hej. Nie zapomniało Miałam niespodziewany wyjazd. U mnie tak drzwi do wc nie będzie, zresztą w ogóle to mam dwie łazienki a nie jedną i wc. Rzuty właśnie wysyłam. O zmianach w mailu. pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evil16 09.08.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Zachęcam inne osoby do wypowiedzi nawet jeżeli ten projekt wam się nie podoba! Krytyka mile widziana! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andziksy 17.08.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Witam,ja jestem na etapie poszukiwań działki i projekt Z 91 jest w tym momencie moim faworytem. Chodzi mi o nieskomplikowany dom parterowy, szybki i TANI do zbudowania - z dwuspadowym dachem, prostą bryłą etc. Na początku myślałam o Z8 (tani w budowie i prosty), ale tam bardzo nie podobała mi się malutka kuchnia. Natomiast projekt Z 91 jest dla mnie właśnie lepszą wersją Z8. Duże sypialnie, duża kuchnia, fajny salon. Plusem jest też jeden komin. Jeśli chodzi o zmiany w projekcie, to ja chciałabym zbudować dom z silikatów i zrobić dodatkowy taras z przodu domu przy kuchni, coś w tym stylu:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e3a1c6d90d18ad4f.html Zdjęcie znalazłam w czyimś dzienniku budowy i mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi za złe wykorzystania go. Ostatnio zobaczyłam też nowość na stronie Z500, dom Zx17:http://www.z500.pl/projekt/z2017.htmlProjekt bardzo bardzo mi się spodobał, ale wydaje mi się że budowa tego domu byłaby zdecydowanie bardziej kosztowna, więc raczej zostanę przy Z91.Bardzo mnie zainteresowało co napisał(a) Klodziki - że dom do zamieszkania można zbudować w cenie 1800/2000 za m2. Byłoby super zmieścić się w takich pieniądzach. Czekam na dzienniki budowy osób które już kupiły projekt i zaczynają budowę, a zwłaszcza na zdjęcia. Pozdrawiam i 3mam kciuki za szybkie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 18.08.2009 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Projekt Z-17 jest jak dla mnie o tyle beznadziejny, że ma wejście do domu i przejście do salonu od strony intymnej domu, czy sypialnianej. Koszt projektu też niezły Mi Z91 się elewacyjnie nie podoba, ale zmieniam wejście do domu, będzie taras boczny i dom będzie zrobiony w stylu nowoczesnym bardziej, coś a'la Z98. Jak się uda to może na jesień ruszymy z jakimiś robotami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evil16 18.08.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Andziksy podobnie jak ty myślałem o Z8, na początku nawet o Z61 ale tak na prawdę to Z91 jest moim zdaniem optymalny. Ten projekcik co wkleiłeś też widziałem nie podoba mi się choć kuchnia i salon pomyślany super. Klodziki pochwal się proszę tym, co mi pisałaś na @ W szczególności rzutami i pomysłami na zmiany w projekcie. Co do kosztów, to muszę w końcu odwiedzić właściciela od którego wynajmujemy mieszkanie bo ma swoją firmę budowalną ale cięzko jest przejśc za płot a u niego z czasem cięzko ale jego syn (też budowlanka) jak patrzył na rzuty mówił, że taki domek idziesz szybko i tanio zbudować. Tylko tanio i szybko to dla każdego inne wartości Ja budowa albo w przyszłym roku na jesień albo za 2 lata. ps w czerwcu wesele a potem bierzemy się za budowę. ps2 Klodziki obiecała fotki jak zacznie albo najlepiej dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 19.08.2009 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Evil niech Ci będzie Wklejam niżej foto ze zmianami. 1. Przesunięcie komina i powiększenie jadalni, wtedy salon z jadalnią ma 36 m kw., kuchnia ok. 11 m kw. plus spiżarnia 1,7 m kw. 2. Zmiany w małych pokojach, tzn. przesunięcie ścianki, jeden ma 10 m kw., a drugi ok. 13-14 m kw. 3. Została wygospdoarowana garderoba 4,40 m kw. 4 Została wygospodarowana suszarnio-pralnia 2 m kw. - oczywiście na odzież lekką, bo latem i tak pewnie suszarka stojąca gdzieś na ogrodzie, czy tarasie, Poza tym takie rzeczy jak pościel, koce, kurtki, płaszcze to na strychu będą się suszyć. 5. Przesunęłam ściankę o 20 cm pomniejszając spiżarnię a powiekszając wiatrołap, bo chcę drzwi z doświetleniem. 6. Koło stołu w jadalni drugi taras wschodnio-poł. na weekendowe śniadanka Wyjście na taras drzwiami przesywnymi o szerokości 2 m, na drugi taras drzwi przesuwne 3 m (dwie częsci po 1,5 m) 7. No i dwie łazienki, jedna moja i męża z wejściem z sypialni o pow. ok. 5 m kw. i druga łazienka 4 m kw. dla dziecka i gości. 8. W pom. gosp. będzie piec gazowy i kominek chcę aby był wpuszczony w to pomieszczenie, tak aby był na równo ze ścianą. 9. Zlikwidowana wnęka w pokoju obok salonu pozwoliła poszerzyć hol do 1,6 m, ja nie potrzebuje tam szafy a to miejsce wolę fajnie zagospodarować w holu. Uff.... to chyba tyle pozdrawiam http://images47.fotosik.pl/183/9a4b5a73f668706am.jpg[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evil16 20.08.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evil16 27.08.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 No ludzie wysilcie się coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evil16 02.11.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 A co myślicie o z91 w porównaniu do Antka? http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=170&a=410 Jakie plusy i minusy mają oba projekty? Powiem szczerze oglądam poczynania osób budujących na extradomie i jestem mile zaskoczony kolejnymi fotkami. http://www.extradom.pl/projekt-domu-ANTEK%20B%20z%20gara%C5%BCem-ID-9855.html?typ=&powierzchnia=&garaz=1_miejsce&strona=4 Nawet jedna osoba buduje w opolskim czyli u mnie )) A klodziki ponoć na kawę zaprasza jak wybuduje? Na razie moje plany sa takie aby kupić ziemie po nowym roku tak do marca i w lecie/jesieni ruszyć z budową. A może Lara? http://www.domywstylu.eu/projekty/jednorodzinne_parterowe/lara/index.php#opis Tylko te pokoiki jakieś małe Ale bajer z "przejściem" się po domu ekstra. pozdrawiam i zachęcam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 03.11.2009 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Zapraszam, zapraszam - potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evil16 03.11.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 A jednak Napisz proszę na jakim etapie obecnie jesteś? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 03.11.2009 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Czekam na PnB już 1.5 miesiąca!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts